Op 25 maart 2024 werd het kunstwerk Stille Strijd van de Nederlandse kunstenaar SAZZA ingehuldigd in Oostende (België) door Minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Een groot kleurrijk standbeeld van circa 2,5 meter hoog van een in elkaar gedoken meisje staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. SAZZA wil met dit reizende kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld zal t/m 16 april in Oostende blijven en daarna doorreizen naar o.a. Antwerpen, Brugge, Leuven, Kortrijk, Hasselt etc.
Stille Strijd kunstproject van Nederland naar België
Het kunstproject werd in juli 2023 gelanceerd in Amsterdam en kreeg direct veel aandacht van zowel landelijke media, als van het publiek op sociale media. Het kunstwerk reist sindsdien door heel Nederland en is inmiddels een waar gedenkteken geworden voor nabestaanden van suïcide. Het beeld ligt vol met bloemen, foto’s, kaarsen en knuffels die allemaal meereizen met het beeld. Een Belgische nabestaande zag het beeld in Maastricht en was meteen vastbesloten om het kunstproject ook naar België te halen. En met succes. Mede dankzij een aanzienlijke gift van een Vlaamse weldoener kon speciaal voor België een nieuw kunstwerk gemaakt worden.
Twee standbeelden, één boodschap
Het Nederlandse beeld is een jongen, het Belgische beeld is een meisje. Beide beelden dragen een knalgele hoodie. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat. Daarnaast is geel de kleur van hoop. “Het is belangrijk dat jongeren zich ervan bewust zijn dat praten over je mentale problemen de eerste stap naar hulp is. Waakzaam zijn en het gesprek aangaan kan het leven van een jongeren redden”, aldus SAZZA.
Lancering Belgische tour
Op 25 maart om 18 uur werd het kunstwerk officieel ingehuldigd op de Albert-1 Promenade in Oostende door Minister Hilde Crevits van Volksgezondheid. Ook Burgemeester Bart Tommelein en Schepen Natacha Waldmann waren hierbij aanwezig.
De stad Oostende heeft het kunstwerk als eerste Belgische stad omarmd omdat in Oostende bijna 40% van de inwoners van 15 jaar en ouder recente psychische problemen heeft en 25% een reële kans op een psychische aandoening. Deze percentages liggen hoger dan in het Vlaams Gewest 2018 (resp. 30% en 15%). Meisjes tussen 15 en 24 jaar scoren het hoogst als het gaat om depressie en psychische klachten.*
Zelfdoding onder jongvolwassenen
Het Belgisch suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het gemiddelde binnen de Europese Unie. Uit de Gezondheidsenquête (2018) kwam naar voren dat 20% van de jonge vrouwen (15-24 jaar) en 11% van de jonge mannen (15-24 jaar) ooit al ernstig aan suïcide dacht in de loop van hun leven.
Vlaamse hulporganisaties
Aan het Stille Strijd beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn1813 en een QR code die linkt naar de website www.stillestrijd.be. “Suïcide en mentale gezondheid zijn precaire onderwerpen waarbij je secuur moet communiceren. Ik heb dan ook inhoudelijk advies gevraagd aan verschillende hulporganisaties zoals het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (de Zelfmoordlijn1813), Werkgroep Verder na Zelfdoding, de Centra Geestelijke Gezondheidszorg- Suïcide Preventie en VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)”, aldus SAZZA.
Gesprekken met jongeren
SAZZA ging in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving – met name vrienden, klasgenoten en/of docenten – te praten over hun depressieve gevoelens. Vaak heeft de omgeving daardoor niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Het mooie aan deze verhalen is dat ze hoop geven en laten zien dat er een oplossing is”. Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.be
Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
*Bron: Lokale Gezondheidsenquête Oostende 2018
——- EINDE PERSBERICHT ——-
Rechtenvrij beeldmateriaal is hier te downloaden
Voorwaarde voor het gebruik van beeldmateriaal: Vermelding naam fotograaf (staat in bestandsnaam) + bijschrift
‘Stille Strijd is een kunstwerk van SAZZA (Power of Art House)’
Contact
Voor persvragen aan de kunstenaar, interview mogelijkheden, lancering en beeldmateriaal:
Saskia Stolz – SAZZA
pers@powerofarthouse.nl
+31 6 24 89 60 53
Mediarichtlijnen
Zes aanbevelingen voor een veilige berichtgeving over zelfmoord
1 – Wees spaarzaam met details en vermijd maximaal het vermelden, beschrijven en afbeelden van zelfmoordmethodes, -locaties en afscheidsberichten.
2 – Zorg voor een correcte duiding wanneer je over zelfmoordcijfers of over aanleidingen voor zelfmoord bericht. Vermijd dramatisering en simplificering.
3 – Bij zelfmoord van niet-publieke personen: weeg af of dit nieuws opweegt tegen de imitatierisico’s.
4 – Wees extra voorzichtig bij de zelfmoord van beroemdheden: geef geen details en romantiseer de zelfmoord niet. Vermijd onnodige herhaling.
5 – Stel respect voor de privacy en het welzijn van nabestaanden voorop en volg de mediarichtlijnen ongeacht de informatie die je van hen krijgt.
6 – Bied perspectief: heb aandacht voor preventie en verwijs naar hulpmogelijkheden. Vermeld dat mensen terecht kunnen op zelfmoord1813.be en bij de Zelfmoordlijn. Besteed ook aandacht aan preventiemogelijkheden en hoopgevende getuigenissen.